Sünnet Nedir?
Sünnet; penisin uç kısmını saran derinin cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Dünyada birçok toplumda dini ve kültürel nedenler, gelenek, kişisel hijyen ve koruyucu sağlık tedbiri olarak uygulanır.
Bazen de tıbbi gereklilik nedeniyle sünnet yapılır (sünnet derisinin geri çekilemeyecek kadar sıkı olması gibi). Bazı Afrika ülkelerinde daha büyük çocuklara ve erişkin erkeklere seksüel yolla geçen hastalık riskini azaltmak amacıyla uygulanır.
Sünnetin Faydaları Nelerdir?
Hijyen Kolaylığı; Penisin yıkanmasını kolaylaşır.
İdrar Yolları Enfeksiyon Riskinde Azalma; Genel olarak risk erkeklerde kadınlara göre daha düşüktür, ancak sünnetsiz erkeklerde idrar yolu enfeksiyonu daha sıktır. Bebeklik döneminde geçirilen şiddetli bir enfeksiyon ileride böbrek problemlerine yol açabilir.
Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyon riskinde Azalma; HIV de dahil seksüel yolla bulaşan enfeksiyonlar için risk sünnetli erkeklerde daha düşüktür.
Penisle İlgili Problemlerden Korunma; Nadiren penisin uç kısmındaki sünnet derisinin geriye çekilmesi mümkün olmayabilir (Fimozis). Bu durumda sünnet derisi ya da penisin uç kısmında enfeksiyon gelişir.
Penis Kanseri riskinde Azalma; Genel olarak penis kanseri nadirdir. Sünnetli erkeklerde ise çok daha nadirdir. Ayrıca sünnetli erkeklerin partnerlerinde rahim ağzı kanseri de daha az görülür.
Sünnet fertiliteyi (çocuk sahibi olma) etkilemez. Ayrıca sünnetin hem erkek hem de partneri açısından cinsel hazzı arttırdığı ya da azalttığı gibi düşünceler doğru değildir. Sünnetli erkeklerde erken boşalmanın daha sık olduğu ile ilgili de bilimsel bir kanıt yoktur.
Sünnetin Kesin Olarak Yapılması Gereken Durumlar Nelerdir?
- Sünnet derisinin çok dar olup geriye çekilememesi (Fimozis) nedeniyle idrar yapamama
- Sünnet derisinin geriye çekildikten sonra yerine getirilememesi (Parafimozis)
- Penisin tekrarlayan enfeksiyonları (Balanit veya Liken Skleroz)
- Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları
- İdrar yollarında anomali ya da hastalık (veziko üreteral reflü gibi)
Sünnet Ne Zaman Yapılmalıdır?
Tıbbi açıdan zorunluluk varsa (sık idrar yolu enfeksiyonu, idrar yollarında anatomik bozukluklar vb.) her yaşta yapılabilir. Elektif şartlarda yapılacaksa genel olarak 2 yaşından önce ya da 6 yaşından sonra yapılması önerilir.
Çocukların cinsel kimliğini fark etmeye başladığı 2-6 yaş arasında psikolojik olarak olumsuz etkilendikleri bilinmektedir.
Doğumdan sonraki birkaç gün; cerrahi işlemin ve sonrası bakımın kolaylığı, genel anestezi gerekmemesi, yara iyileşmesinin çabuk olması, psikolojik travma oluşturmaması açısından idealdir.
Ancak yeni doğan sarılığı, prematüre doğum, ailede kanama ve pıhtılaşma sorunu, hidrosel (torbalarda sıvı toplaması), kasık fıtığı ve hipospadias (peygamber sünneti) gibi cerrahi tedavi gerektiren durumlar varsa yeni doğan sünneti yapılmamalıdır.
Sünnet Nerede Yapılmalıdır?
Sünnet ameliyathanede steril şartlarda yapılması gereken gerçek bir cerrahi işlemdir. Uygunsuz ortam ve koşullarda deneyimsiz kişiler tarafından yapıldığında komplikasyon riski artar.
Sünnetin yeni doğan dönemi dışında genel anestezi altında yapılması hem çocuk hem de cerrah için daha konforludur. Genel anestezi ile psikolojik travma daha azdır ve tam bir ağrı kontrolü sağlanır.
Sünnet Hangi Yöntemle Yapılmalıdır?
Hangi yöntemle yapılırsa yapılsın amaç; penisin uç kısmında yer alan sünnet derisinin çıkarılmasıdır. Bu işlemin yapılacağı her çocuğun önceden görülmesi ve muayene edilmesi şarttır.
Sünnet yapılmasına engel bir durum veya birlikte yapılması gereken bir işlem olup olmadığı (hidrosel, kasık fıtığı) değerlendirilir. Sünnet hem tıbbi hem de estetik sonuçları olan ciddi bir cerrahi müdahaledir. Bu nedenle işlem ehil ve deneyimli kişiler tarafından yapılmalıdır.
Sünnet; klasik cerrahi ve klemp yöntemi ile yapılabilir. Klasik cerrahi yöntem; sünnet derisinin kesilip çıkarılması ve uçların dikilmesi şeklindedir. Emilebilir dikişler kullanıldığı için dikiş alınmasına gerek yoktur.
Güvenilir, komplikasyonları az olan, yaygın kabul gören ve kişisel olarak benim de yıllardır tercih ettiğim yöntemdir. Klemp yönteminde; penisin uç kısmını koruyarak takılan bir alet ile sünnet derisi sıkıştırılır ve dışta kalan bölüm kesilir.
Bazı klempler belli bir süre penis üzerinde taşınır. Klemp çıkarıldıktan sonra dikiş kullanılmaz, yara bandajlanır. Dikiş atılmadığı için deri ayrılmaları olabilir.
Sünnetin Komplikasyonları Nelerdir?
Sünnetin en sık komplikasyonları kanama ve enfeksiyondur. Nadiren sünnet derisi ile ilgili problemler olabilir; derinin çok kısa ya da çok uzun kesilmesi, deri iyileşmesinin iyi olmaması, şekil bozuklukları.
İdrar yolunun zarar görmesi de çok nadir görülen istenmeyen bir komplikasyondur. Sözü geçen komplikasyonları en aza indirmenin yolu; sünnetin deneyimli bir üroloji uzmanı tarafından yapılmasıdır.