BPH Tedavisi
BPH tedavisi prostat büyümesinde etkili bir yöntemdir ve BPH, tıptaki karşılığı benign prostat hiperplazisidir. Prostat, erkeklerde en çok probleme neden olan organlardan biridir. Genellikle 50’li yaşlardan sonra ortaya çıksa da daha genç vakalar da bildirilmiştir.
BPH tedavisi seçenekleri oldukça fazladır. Hastalığın hafif seyrettiği hastalarda ilaç tedavisi mümkündür ancak ilerlemiş vakalarda hafif girişimsel tedaviler ya da cerrahi müdahalelere gerek olabilir. Bu hastalık öncelikli tedavi gerektirir, tedavi edilmediği durumlarda hayat kalitesinde ciddi düşüşlere neden olur.
BPH’nin belirtileri şunlardır:
İdrar atılımında zorluk
İdrar kanalında tıkanıklık
İdrar kaçırma
İdrar atılımı sırasında yanma hissi
Mesaneyi tam boşaltamama
Parça parça idrar yapma
BPH Tedavisi Nedir?
Halk arasında iyi huylu prostat büyümesi olarak bilinen bu hastalık, erkeklerde yaş ilerledikçe ortaya çıkar ancak nadiren de olsa genç vakalar da bildirilmiştir. Bu hastalığın yönetiminde çeşitli tedavi yaklaşımları mevcuttur. Tedavi süreci hastalığın seyri ve şiddetine göre değişkenlik gösterir.
BPH, tıpta benign prostat hiperplazisi adıyla bilinen bir hastalıktır. Bu hastalık prostat bezinin büyümesi ile karakterizedir. Prostat bezindeki büyüme idrar yolunu daraltır ve idrar yapma zorluğu, sık idrara çıkma gibi semptomlara neden olur. Bu hastalık yaşam kalitesini düşürür ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
BPH tanısı çeşitli tetkiklerle kolaylıkla konabilir. Tanı konarken hastalığın seyri ve hastanın genel sağlık durumu önem taşır. Tanı konma sürecinde hastalığın hafif, orta ya da ileri evrede olma durumunu belirlemek için skorlama sistemi kullanılır. Tanı konma sırasında uygulanabilen testler şunlardır:
- İdrar tetkiki
- PSA testi
- Ultrasonografi
- İdrar akım testi
- Sistoskopi
- İşeme sonrası idrar miktarı ölçümü
- İdrar akım testi
Tanı konduktan sonra hastanın uyumuna göre üroloji hekimi tarafından tedavi planı oluşturulur. Bu hastalıkta tedavide uygulanan çeşitli seçenekler mevcuttur. Hafif semptomlu hastalara genellikle ilaç tedavisi ve yaşam tarzı değişikliği önerilir. İlaçlar, prostatta küçülme sağlar ve idrar yolundaki baskıyı azaltmaya yardımcı olur.
Cerrahi seçenekler ise daha ileri vakalarda düşünülür. Cerrahi seçenekler arasında en yaygın olanı ise transüretral prostat rezeksiyon ameliyatıdır. Transüretral rezeksiyon ile idrar yoluna endoskopik bir cihaz yerleştirilir ve büyüyen prostat dokusu çıkarılır.
Cerrahi yöntemlerden bir diğeri prostatın transüretral insizyonudur. Bu işlemde üretra üzerindeki baskıyı azaltmak için küçük kesiler açılar.
Uygulanan bir diğer cerrahi yöntem de prostatik üretral kaldırma işlemidir. Bu uygulama ile üretra üzerindeki doku kaldırılır ve böylelikle baskı hafifletilir.
Bütün bu cerrahi işlemler minimal invaziv prosedürlerdir ve ileri evrelerde tanısı bulunan hastaların tedavisinde sıklıkla uygulanan cerrahi işlemlerdir.
BPH Tedavisinde Uygulanan Yeni Gelişmeler Nelerdir?
Teknolojinin de ilerlemesiyle birlikte bu hastalıkta minimal invaziv yöntemler de yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Yine lazer tedavileri ve mikrodalga tedavileri prostat dokusunu küçülten uygulamalar olarak kullanılır.
Bu yöntemler, tedavi alan hastaların daha kısa sürede iyileşmesini amaçlayan tedavi yöntemleridir. Kullanılan lazerli tedavi yöntemleri şunlardır:
- GreenLight lazer
- Thulium lazer
- Diode lazer
- Holmium lazer
Aynı zamanda, bu tedaviler haricinde yeni nesil kullanılan ajanlar da hastalık semptomlarını hafifletmede oldukça etkindir ve güvenle kullanılabilen ajanlardır.
BPH ve Prostat Kanseri Arasında Bir İlişki Var mıdır?
Prostat kanseri ve BPH ilişkisi sıkça sorulan sorulardan biridir ancak ikisi arasında bir ilişki yoktur. BPH prostat kanserine neden olmaz ancak her ikisi de prostatın büyümesiyle ilişkilidir.
BPH, prostat bezinin kanserli olmayan iyi huylu bir hücresidir, üriner semptomlara neden olur. Prostat kanseri ise bu bezin anormal bir şekilde büyümesidir. Yani biri iyi huylu bir büyüme gösterirken, diğeri kanser hücrelerinin kontrolsüz çoğalmasıdır.
Ancak bir hastaya BPH teşhisi konmuşsa kişi, prostat kanseri riskini ortadan kaldırmak için düzenli kontrole gitmelidir ve hekim önerilerini dikkate almalıdır.
Hastalar tarafından sıklıkla sorulan “BPH nedir?” sorusuna verilecek cevap, en basit tanımıyla erkeklerde prostatın büyümesiyle ortaya çıkan, iyi huylu, prostat kanseri riski olmayan bir rahatsızlıktır. Tanı konulduktan sonra kişiye özel tedavi planı yapılır ve gerek ilaç tedavisi gerek cerrahi prosedürler gerekse de lazer uygulamaları ile tedaviye başlanır.
Tedavide başarı sağlanmasında hastanın tedaviye uyumu büyük önem taşır. Doğru tedavi yaklaşımlarıyla bu hastalığı tedavi etmek mümkündür.
Hayat kalitesini oldukça düşüren ve tedavi edilmediği takdirde ileride daha ciddi sağlık sorunlarına neden olan bu hastalıkta tedavi başarısı oldukça yüksektir. Bu nedenle kişi, belirtileri gördüğünde vakit kaybetmeden bir üroloji hekimine başvurmalı ve tedavi almaya başlamalıdır.
Sıkça Sorulan Sorular
Prostat tedavisinde kullanılan ilaçlar semptomlara, prostatın büyüklüğüne bağlı olarak değişkenlik gösterir.
Prostat büyümesi idrar yolu enfeksiyonu gibi semptomlara neden olur ve tedavi edilmediği takdirde hayat kalitesini düşürür, ileride daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Prostat tedavisinde çeşitli ajanlar kullanılır. Bunların başında alfa blokerler, 5-alfa redüktaz inhibitörleri gelir. Kombinasyon tedavileri önerilir.
BPH tedavisi hakkında bilgi almak ve randevu oluşturmak için Prof. Dr. Özgür Uğurlu kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.